4 mei wat betekent het hier in huis?

Vandaag is het 4 mei. De dag dat velen stil staan bij degene die gevallen zijn tijdens de tweede wereld oorlog. Ondanks dat wij ook elke 4 mei netjes 2 minuten stil zijn heeft 4 mei voor ons toch een hele andere betekenis. 

4 mei, de dag dat iedereen stil staat bij de tweede wereldoorlog waarna we op 5 mei juist de vrijheid vieren waarin we leven. Een dag die voor mij vroeger in het teken stond van stil zijn voor deze vrijheid. Maar een dag die sinds 4 jaar een hele andere betekenis voor mij heeft gekregen.

Voor degene die mij volgen op social media weten dat mijn vriend bij defensie heeft gezeten. Gezeten ja, sinds 2015 is hij er officieel uitgestapt. Niet zomaar en niet zonder gevolgen. Tijdens zijn tijd bij defensie is hij naar Afghanistan op uitzending geweest. Nee in de tijd waren wij niet samen, maar ik heb nog dagelijks te maken met de gevolgen die deze uitzending te weeg heeft gebracht. Tijdens deze uitzending heeft hij twee collega’s verloren bij een bermbom. Je kunt je voorstellen dat dit een enorme impact heeft gemaakt op zijn leven. En nu nog steeds. De beslissingen die hij maakt in het leven zijn allemaal navolging van die ene dag. Hij is er aan de ene kant makkelijker op geworden want hé het leven is kort dus geniet ervan! maar aan de andere kant heeft het hem ook angstig gemaakt om degene te verliezen waar hij het meest van houd. Het klopt wat ze zeggen: Je haalt de mens uit de oorlog, maar de oorlog niet uit de mens.

Je denkt er niet over na als je niemand hebt in je omgeving die nu nog strijd voor diezelfde vrijheid die we zoveel tientallen jaren geleden gekregen hebben na de tweede wereld oorlog dat ondanks dat we in Nederland vrij zijn om te doen wat we willen en te geloven wat we willen, er nog steeds jongens (en meiden) zijn die vechten voor ons en anderen dat wij die vrijheid behouden en anderen die vrijheid weer terugkrijgen. En dat er ook nog steeds jongens (en meiden) zijn die dagelijks worden geconfronteerd met de gevolgen hiervan. Of dit nou psychisch is of fysiek. De oorlog leeft nog meer dan je denkt en DAAR moeten we bij stil staan.

Ik zie dagelijks wat de oorlog met je doet. De angst waarmee je moet leven als je dingen hebt gezien die niemand zou moeten zien. Hoe dat 10 jaar na data nog steeds impact heeft op je dagelijkse leven. De buien, de onrust in je lichaam. Mijn vriend heeft er dan wel niks lichamelijks aan overgehouden maar psychisch wel. Iets waar hij de rest van zijn leven mee zou moeten dealen. Iets wat het leven niet altijd even makkelijk maakt, voor hem niet maar ook voor ons niet.

Ik ben trots op mijn vriend dat hij heeft gevochten voor onze vrijheid en die van de mensen daar in Afghanistan. En ik ben dankbaar dat ik zijn collega’s heb mogen ontmoeten die datzelfde ongeluk hebben meegemaakt, te zien dat die band een band is die nooit kapot gaat. Dankbaar dat ik hem kan bijstaan op de herdenking van zijn naaste collega’s, waar we elk jaar trouw heen gaan en altijd heen zullen blijven gaan.

Dus tijdens 4 mei, terwijl velen denken aan degenen die gesneuveld zijn tijdens de tweede wereld oorlog herdenken wij zijn collega’s en alle anderen die tijdens de huidige oorlogen sneuvelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.