Levenslessen nog te leren..

Bijna 29 jaar en alsnog heb ik het gevoel dat ik enorm veel te leren heb. Natuurlijk ben je eigenlijk nooit uitgeleerd en je bent nooit te oud om te leren zeggen ze toch? Welke levenslessen heb ik écht nog te leren als 28 jarige? 

Als klein meisje werd alles voor mij bepaald door mijn ouders. Maar juist ook veel tegengehouden door mijn ouders. Dingen waar ik nu veel aan zou hebben, of in ieder geval waar ik met plezier op terug kon kijken. Ik mocht eigenlijk niks wat ‘gevaarlijk’ was. Ik mocht niet klimmen, ik mocht niet in harde attracties, ik mocht absoluut niet uit gaan…en dan denk je ja hallo als puber zet je je toch tegen je ouders af? Uhm nee, ik was trouw aan mijn ouders stom genoeg. Maar doordat ik niks mocht heb ik wel enorme angsten ontwikkelt. Angsten die ik nu onder ogen moet komen, nou ja moet…wil. Ik heb een man die leeft op adrenaline wat het af en toe best lastig maakt als je zelf kampt met allerlei angsten. Maar juist ook wel weer fijn, want hij helpt mij om mijn angsten onder ogen te komen. Ik weet namelijk dat hij mij nooit in gevaar zal brengen. Maar ook als moeder zijnde vind ik dit heel belangrijk. Ik wil voor Keano juist het tegenovergestelde. Dat hij later kan zeggen dat hij heeft ‘genoten’ van zijn jeugd, niet het gevoel heeft dat wij als ouders zijnde hem ooit tegen hebben gehouden. Dit betekent dat ik vaak over mijn grenzen heen moet om aan hem te laten zien dat het écht niet eng is.

Meer genieten

Eén van de dingen die ik echt meer zou moeten doen is genieten van de dingen om mij heen. Ik ben iemand die altijd verder denkt, aan de toekomst, aan de consequenties enz. wat er soms voor zorgt dat ik drukker ben in mijn hoofd met alles over denken dan dat ik geniet van het moment. De kleine dingen zie ik dan niet op dat soort momenten.

Vaker ja of juist nee zeggen

Als je mij goed kent weet je dat ik altijd alles voor anderen doe. Zoveel zelfs dat ik mezelf vaak helemaal weg cijfer. Ik vind het nou eenmaal belangrijker dat de mensen om mij heen gelukkig zijn dan mijn eigen geluk. En dat botst soms wel eens. Mijn vriend kan zich er aan ergeren dat ik alles analyseer als mensen mij iets vragen om te gaan doen. Als hij zegt van ga je mee? dan gaat het bij mij snel van “ja maar…” of “nee want keano…”

Nee zeggen zou ik ook eens moeten leren, ik wil iedereen tevreden houden en daardoor staat mijn agenda vaak veels te vol of haal ik mij dingen op mijn hals waar ik eigenlijk helemaal geen tijd voor heb. Zowel op het werk als privé.

Niet laten leiden door angst

Ik heb veel angsten, zo durf ik niet te vliegen en heb ik mega hoogtevrees. Dit is op dit moment echt iets wat mij tegenhoudt om bovenstaande punten te kunnen doen. Ik ben altijd te bang om dingen te doen, om dingen te ondernemen en dat moet uit mijn hoofd. Met mijn vriend naast mij heb ik al wat hoogtes overwonnen, wel trillend en bijna hyperventilerend MAAR ik heb het wel gedaan. De volgende stap is om met hem in een vliegtuig te stappen. Soms moet je gewoon echt anders blijft je wereld enorm klein.

Het zijn punten die niet zomaar vandaag ineens opgelost zijn, maar wel punten waar ik absoluut aan wil werken om meer uit mijn eigen leven te halen. Eigenlijk hebben alle punten ook met elkaar te maken als je het zo ziet. Stap voor stap werk ik eraan en hopelijk kan ik straks in het bejaardentehuis tevreden terug kijken op toch nog een ‘spannend’ leven.

Wat zijn levenslessen waar jullie aan werken? 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.