Onze favoriete kinderboeken

Vandaag begint de Kinderboekenweek, en dit jaar staat die in het teken van “Vriendschap”. Mooi thema vind ik, zeker in deze tijd. Vriendschap mag wel wat meer aandacht hebben. Toen ik voor de boekenkast stond om boeken uit te zoeken met dit thema bedacht ik mij dat eigenlijk elk kinderboek wel om vriendschap gaat, of iets wat daarmee te maken heeft. Daarom besloot ik om gewoon onze favoriete boeken uit te lichten vandaag

Kinderboeken

Dat ik van lezen hou is waarschijnlijk voor jullie geen verassing. En dat ik dan ook een flinke verzameling aan boeken heb, zal jullie ook wel niet verassen. Iets wat wij ook veel in huis hebben zijn kinderboeken. Voorleesboeken, prentenboeken en op dit moment veel AVI boeken voor de kleine man des huizes die zelf ook het leesvirus te pakken heeft. Als jullie het leuk vinden wil ik zijn AVI boeken ook wel een uit lichten op mijn blog. Stiekem vind ik het heerlijk dat hij mijn gen heeft gekregen met liefde voor lezen. Het verbaasde mij overigens absoluut niet want Keano vond het van baby af aan al heerlijk om samen te lezen. Eerst plaatjes kijken en alles benoemen, daarna het voorlezen en nu het zelf lezen. Het verhaal is vooral fijn om te lezen met hem als hij zichzelf een beetje herkent en er een heleboel in gebeurd. Een beetje spanning mag ook wel maar niet te spannend want ik heb al ondervonden dat mama dan door moet lezen tot het niet meer spannend is. Zoals bij de gorgels heb ik echt door moeten lezen omdat ik wist dat hij anders nachtmerries ging krijgen.

Gorgels – Jochem Myjer

Midden in de nacht wordt Melle wakker. Er zit een vreemd wezentje op de rand van zijn bed. Het lijkt wel een bolletje wol, met armpjes en beentjes en twee harige, puntige oren. Maar als Melle het licht aandoet, is het wezentje verdwenen. Als hij er op school over vertelt, lacht iedereen hem uit. Zelfs papa, die bioloog is, zegt dat het onzin is, dat zulke wezentjes niet bestaan. Maar Melle weet zeker wat hij gezien heeft…

Dit is Keano’s all time favoriet. We hebben hem dan ook al meerdere keren gelezen en hij probeert hem nu zelf al te lezen ondanks alle moeilijker woorden erin. En stiekem heb ik voor hem het vervolg al in Pre-order staan voor eind van de maand. Die komt mooi in de zak op 5 december.

De Stoutste verhalen van de ettertjes – Marianne Busser & Ron Schroder

Flop en Fladdertje zijn zo stout dat ze de ettertjes worden genoemd. Ze maken een schuimfontein in de vijver van de buurman, verkopen zomaar spulletjes uit het huis en wassen hun voeten in de wc-pot. Tante Door krijgt gewoon grijze haren van die twee…

 

Kinderen van de grote beer verhalen uit groep 3 + 4 – Carry Slee

Kim, Daan, Frank, Lisa en Quilfort gaan naar groep 3 van De Grote Beer. Dat vinden ze heel spannend! In de klas van juf Koosje begint het echte werk: rekenen, schrijven en lezen. Maar gelukkig is er ook tijd voor andere dingen. Ze maken een spannende speurtocht en voeren een toneelstuk op.

 

Superjuffie komt in actie! – Janneke Schotveld

Juf Josje lijkt een gewone juf, maar er is iets bijzonders met haar aan de hand. Wanneer er een dier in nood is, verandert ze in Superjuffie! Het is zomervakantie en juf Josje verheugt zich op een paar luie weken. Dan blijkt dat de burgemeester plannen heeft om het Stadspark, waar ook haar huisje staat, te vernieuwen. Hij wil de 200-jarige eik vervangen door ‘Nieuwe Natuur’. De burgemeester is supertrots op dit technologische hoogstandje. Hoewel deze nepnatuur nauwelijks van de echte te onderscheiden is, ontdekt Superjuffie al snel dat deze giftig is. Ze heeft haar handen vol aan het redden van dieren die er per ongeluk van gegeten hebben. Hoe kan ze voorkomen dat de plannen doorgaan?

De hele serie Superjuffie is super leuk om te lezen en ik geloof dat er in de loop van komende maanden zelfs een Superjuffie film komt! Ik ben erg benieuwd naar het verhaal van die film.

Prentenboeken

Naast gewone voorleesboeken pakken wij er ook graag prentenboeken bij. Zo hebben wij al een mega voorraad met onder andere ook de Gruffalo. (Deze kon ik helaas niet vinden, ligt waarschijnlijk op ukkies zijn kamer) maar ook rambamboelie, op z’n kop en Woeste Willem lezen we elke week wel een keer samen, maar ook Keano leest de prentenboeken nu bijna zelf. Het fijne aan veel prentenboeken vind ik als ze rijmen, dit maakt het lezen veel fijner. Dit is natuurlijk een persoonlijke mening. Ook vind ik het bij prentenboeken fijn als het duidelijke platen zijn, ik heb wel eens een prentenboek gehad waar de platen niet spraken zoals ze in een kinderboek zouden moeten. Dit maakte het verhaal echt een stuk minder interessant omdat je bij een voorleesboek meer details krijgt in het verhaal zelf, maar bij prentenboeken juist niet.

 

 

Ik vind je lief mama – Jillian Harker

Kleine Beer kan haast niet wachten om zelf op onderzoek uit te gaan en hij heeft al helemaal geen tijd om naar de goede raad van Mama Beer te luisteren. Maar als hij merkt dat hij toch niet alles zelf kan, staat Mama Beer gelukkig voor hem klaar.

Kikker en een heel bijzondere dag –  Max Velthuis

Dit wordt een heel bijzondere dag, dacht Kikker aan het ontbijt.
Haas had het gisteren nog gezegd.
Maar wat er zo bijzonder aan was, dat wist Kikker niet.
‘Wat voor dag is het vandaag?’ vroeg hij aan zijn vriendjes. ‘Vrijdag, geloof ik,’ zei Eend.
‘Wasdag,’ zei Varkentje.
Maar dát had Haas niet bedoeld!

Eigenlijk zijn alle boeken van kikker geweldig om voor te lezen. Niet teveel details in de plaatjes maar precies genoeg om de herkenning te hebben voor een kind. Ook de verhalen sluiten prima aan op dillema’s waar je in de ‘grote boze wereld’ voor kan komen te staan.

Waar ben je kleine beer? – Martin Waddel & Barbara Firth

Kleine Beer ontdekt een grot die precies groot genoeg is voor hem alleen. Hij maakt er zijn eigen huis van en heeft het geweldig naar zijn zin. Maar als het nacht wordt, begint hij zich zorgen te maken: zal Grote Beer niet eenzaam zijn zonder hem?

Dit zijn onze favoriete boeken. Eigenlijk hadden we er nog veel meer, zoals het letterwinkeltje of de verhalen van Koen en Lot of alle boeken van Carry Slee of… nou ja je snapt het. Ik had nog een veel langer artikel kunnen maken. Er zijn gewoon teveel mooie kinder- en prentenboeken. Ik denk dat onze collectie over de jaren ook nog wel uitgebreider gaat worden.

Wat zijn jullie favoriete kinderboeken of prentenboeken?

Advertenties

Een gedachte over “Onze favoriete kinderboeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.