Sinterklaasviering door de jaren heen

Morgen komt hij alweer in het land. Sinterklaas en zijn pieten. Dit jaar zal het laatste jaar zijn dat we een gelovige in huis hebben. Volgend jaar zal het er heel anders in hier in huis aan toe gaan. Het leeft nu nog erg in zijn koppie en misschien is dat wel mijn eigen schuld. Toen hij nog wat kleiner was pakte ik echt goed uit om hem voor te bereiden, of nouja om hem gek te maken. 

2014 was het eerste jaar dat we sinterklaas konden vieren. Mijn ex vond het onzin om te vieren en vond het belachelijk om hem te laten geloven. Ik hou van kinderfeesten en baalde dan ook enorm dat ik het nooit met hem kon vieren. In 2014 was ik ‘alleenstaande’ moeder (mijn vriend was in dec al in ons leven) en mocht ik eindelijk uitpakken. Hoe je het ook went of keert, een kind van 3 gelooft nou eenmaal.

Ik had kleine pakketjes gemaakt voor hem die de pieten dan door de dagen heen bij ons kwamen afleveren. Op 13 november 2 dagen voordat Sinterklaas aan zou komen had ik een boekje in de brievenbus gedaan met een brief van Sinterklaas. Hij had pieten vooruit gestuurd om kindjes alvast een boekje te geven om samen met papa en mama voor te bereiden voor sinterklaas. Ook zat hier een aftelkalender bij. Ik had een boekje van Carry Slee waar hij na 2 hoofdstukken aan zou komen in Nederland. Vandaar 2 dagen van te voren het boekje in de brievenbus.

Op 15 november kwam hij aan in Nederland. ’s Ochtends toen we beneden kwamen lag de volgende brief van Sinterklaas klaar met een pakketje. Versierpiet had alle kindjes een pakketje gestuurd met lekkers en vlaggetjes enz. om de boel alvast te versieren. En om lekkere dingetjes te eten bij de intocht.

’s Middags werd er met de post weer een nieuwe brief van Sinterklaas gebracht. Dit keer weer met een klein pakketje met knutselspulletjes. Om samen met mama sinterklaas knutsels te maken die hij dan voor Sinterklaas in zijn schoen kon doen. Ik had gewoon kleurplaten uitgeprint, stiften erbij en een aantal knutselbladen die ik had gehaald bij de Action.

De viering hebben we gewoon op 5 december bij ons thuis gedaan. Hij was op dat moment nog de enige gelovige in de familie dus alles kon om hem draaien. We hebben er niks spannends van gemaakt want hij was op dat moment nog erg bang voor harde geluiden en onverwachtse dingen.

In 2015 was hij niet meer de enigste gelovige. Hij had immers een nichtje gekregen en daar moest nu ook rekening mee gehouden worden. We hebben 2 keer gevierd dat jaar. Eén keer met mijn familie en één keer met mijn vriends familie. Mijn schoonmoeder is dol op Sinterklaas en vindt het heerlijk om uit te mogen pakken voor haar kleinkinderen.

Op 5 december vierden we het met mijn familie. We gingen met ‘boodschappen’ en op dat moment kwam piet ons huis binnen sluipen om een zak met lekkers neer te zetten met een brief van Sinterklaas. Dus toen we thuis kwamen van de boodschappen stond daar ineens een zak. Met de melding dat we tante moesten bellen, tante had ook een brief van Sinterklaas gekregen dat ze naar ons toe moesten komen. Zwarte piet had een speurtocht uitgezet in huis met als laatste 2 grote zakken cadeautjes.

Op 6 december vierden we het met de schoonfamilie. Mijn schoonmoeder had een bericht van Sinterklaas laten maken waar sinterklaas iets zei over iedereen en uiteindelijk verklapte waar hij de cadeautjes had neergezet. Simpel maar het gezichtje van uk toen Sinterklaas zei dat hij moest stoppen met duimen sprak echt boekdelen.

In 2016 hebben we het maar één keer gevierd. Met de schoonfamilie samen. Weer met briefjes voor Keano. Zijn nichtje en neefje waren immers nog te klein om het écht te begrijpen. Samen met mijn schoonzus hadden we een flinke speurtocht door hun huis uitgezet. Met raadsels waar ze dan de volgende aanwijzing konden vinden.

2017

2017 was het eerste jaar dat ik Keano moest delen. Hij begon al z’n twijfels te hebben over de echtheid van Sinterklaas dus we hebben er niet al te veel poespas van gemaakt. Mijn schoonmoeder had een zwarte piet laten komen en die had de cadeautjes meegenomen. Niet teveel gedoe.

En dit jaar? Eerlijk gezegd hebben we nog geen idee hoe en wat dit jaar. Het enigste wat we zeker weten is dat dit het laatste jaar gaat zijn. Wat we wel elk jaar doen is zorgen voor een aftelkalender en als het even kan samen de intocht kijken. Hoewel zowel mijn vriend als ik helemaal niks met Sinterklaas hebben is het gezicht van je kind het mooiste wat je kunt zien.

Hoe doen jullie het? Vieren jullie het uitgebreid?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.