Het grote sinterklaasgeheim…gaan wij het vertellen?

Ik heb al meerdere keren laten vallen dat dit jaar het laatste jaar is dat we nog een gelovige in huis hebben. Oké tenzij er volgend jaar een mini bij is gekomen, maar jullie snappen mij wel. Keano is bijna 8 jaar en gaat volgend jaar naar groep 5. In zijn klas zijn er al kindjes die niet meer geloven en als één ding zeker is dan willen we dat hij het van ons hoort zodat hij gelijk op al z’n vragen antwoord kan krijgen. Maar het vertellen vinden wij nog niet eens zo makkelijk…

Ik heb nooit iets met sinterklaas gehad, tot ik zelf moeder werd. Op de één of andere manier vond/vind ik het geweldig om steeds weer nieuwe dingen te bedenken om Sinterklaas toch echt te laten lijken. Mijn schoonfamilie is ook gek op sinterklaas dus er werd bij Keano overal lekker op ingespeeld. Maar toch weet je dat je kind ooit op een leeftijd komt dat je het grote geheim moet gaan vertellen. En we zijn daar nu toch echt aangekomen. Dit jaar mag hij nog lekker geloven en is de magie ook flink te voelen in huis…oh die domme nieuwe pieten hebben onze letters door elkaar gegooid. De vragen vliegen ons af en toe om de oren want het besef dat er af en toe iets niet klopt…tja die is duidelijk aanwezig bij hem. Stiekem kijk ik er een beetje naar uit om het hem te vertellen. Het brengt zoveel onrust met zich mee, niet bij ons maar vooral bij hem. Hij is in deze periode echt af en toe niet te houden van spanning. Daarom maken wij gebruik van een aftelkalender zodat hij weet waar hij aan toe is maar toch blijft de onrust in z’n lijfje ronddwalen. Vreselijk om te zien soms want hij zit zichzelf af en toe echt enorm in de weg.

Maar wanneer vertel je het dan?

Ons grote dilemma is nu dus het vertellen van het geheim. Want wanneer vertel je het nou? Wanneer de goede sint net het land heeft verlaten? Als het zomer is en hij dus helemaal niet bezig is met Sinterklaas? Ga je er rustig voor zitten of vertel je het tussen neus en lippen door? Hoe vertel je een kind waar je steeds tegen zegt dat liegen niet oke is dat je zelf jarenlang hebt gelogen tegen hem? Ik vind het nogal dubbel als je er zo over denkt.

Eén ding weten we zeker en dat is dat we het hem rustig moeten vertellen. We gaan er absoluut onze tijd voor nemen om het hem te vertellen en hem de tijd te geven alle vragen te stellen die voor hem nodig zijn.

En hoe vertel je zoiets?

Wij vierden vroeger nooit echt sinterklaas dus ik kan mij ook niet herinneren dat het grote impact had op mij toen ik hoorde van het grote geheim. Ik weet echter dat Keano een heel gevoelig jongetje is en het grote geheim waarschijnlijk niet eens zal geloven als wij het vertellen. Joyce schreef laatst een soort gelijk artikel waarin ze een tip gaf om het met een boek speciaal voor kinderen te vertellen.

Wij zijn al wel een beetje begonnen met het geheim te verklappen. Zo laten we hem zelf nadenken over zijn eigen vragen (waarom sinterklaas nog zo hard kan lopen als hij zo oud is, waarom wij hier in de stad wel allemaal zwarte pieten hadden en geen nieuwe zonder veer) en hebben hij en ik laatst een grapje met papa uitgehaald door een zakje pepernoten in zijn schoen te leggen en te doen alsof zwarte piet dat had gedaan. Het doet hem echter absoluut niet twijfelen aan de echtheid van Sinterklaas.

Hoe we het daadwerkelijk gaan vertellen weten we absoluut nog niet. We hebben het er afgelopen weekend wel even samen over gehad, maar ja hoe pak je zoiets nou aan?

Advertenties

Een gedachte over “Het grote sinterklaasgeheim…gaan wij het vertellen?

  1. Wij ook een 7 jarige en dus volgend jaar 8 en groep 5. Ze twijfelt af en toe, maar ook geregeld dat ze er helemaal in op gaat. Ook hier nog geen idee hoe we het gaan vertellen…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.